Małopolska kuchnia jest różnorodna i intrygująca. Doceniają to goście polscy, jak i zagraniczni, podkreślając, że w garnkach małopolskich restauracji mieszają się smaki tradycji, ale i nowoczesność, obecne są w niej nuty swojskie, jak i echa światów dalekich i egzotycznych. Małopolskie restauracje zdobywają coraz więcej nagród i mogą się pochwalić rekomendacją Slow Food Polska, Gault & Millau, jak i jednym z najbardziej prestiżowych na świecie – wyróżnieniem Czerwonego Przewodnika Michelin. Kto lubi dobrze zjeść, będzie miał w czym wybierać.
Warto odwiedzić:https://www.poland100bestrestaurants.pl/malopolskie
Napiwki
W Polsce napiwki nie są obowiązkowe, ale powszechnie stosowane jako wyraz zadowolenia z obsługi. Najczęściej ich wysokość wynosi od 5% do 15% wartości rachunku. Jest to uznawane za standard.
- Więcej szczegółów:
Zwykle od 10%: Standardowy napiwek w Polsce to około 10% wartości rachunku, ale może być to więcej, jeśli obsługa była szczególnie dobra. - Dobrowolność: Napiwki są formą uznania i nie są obowiązkowe.
- Zadowolenie: Napiwek powinien być wyrazem zadowolenia z jakości usługi i może być proporcjonalny do jakości obsług
Cena w restauracjach wiele zależy od rodzaju menu i standardu lokalu. Koszt przyzwoitego posiłku trzydaniowego kształtuje się od 80 zł. dania codzienne, tzw. Lunch to koszt ok 40 zł- 50 zł za posiłek.